Broasca fara plamani


Prima broasca fara plamani a fost descoperita in jungla din insula Borneo, relateaza Live Science. Misteriosul amfibian isi ia prin piele tot oxigenul de care are nevoie.

Acest tip de broscuta a mai fost zarit in urma cu 30 de ani, dar nimeni nu a reusit sa prinda vreun exemplar pana in prezent, deoarece reprezinta o specie extrem de rara.

"Nimeni nu a reusit pana acum sa disece o broscuta ca aceasta, asa ca nu aveam de unde sa stim ca nu are plamani", spune David Bickford, specialist in biologie la Universitatea Nationala din Singapore. "Pentru ca sunt atat de rare, nimeni nu a cercetat amanuntit aceste animale. Daca esti norocos si pui mana pe asa ceva, e si pacat sa o diseci".

Broscutele nu sunt mai mari de 5 centimetri si traiesc in apele reci si repezi din padurile din Borneo. Sunt atat de rapide si alunecoase, incat o echipa formata din 11 oameni a stat la panda 2 saptamani pana sa gaseasca vreun exemplar.

Cercetatorii au fost foarte surprinsi cand au descoperit ca aceasta specie de broaste nu are plamani.

"As fi fost in culmea fericirii numai sa gasesc o broscuta, dupa o asteptare de 30 de ani. Cand am descoperit ca este prima broasca fara plamani descoperita vreodata, a fost un sentiment de nedescris", a spus David Bickford.

Specia nou descoperita este poate cea mai primitiva din lume si ascunde inca multe mistere. Cercetatorii nu stiu inca ce mananca aceste animale, cum se imperecheaza sau cate exemplare exista in lume. Cert este ca, daca oamenii continua sa le distruga habitatul prin defrisari, nimeni nu va mai atinge vreodata o asemenea broscuta.

0 comentarii: