26 pentru Summit


Nu, nu 26 de zile, ci 26 de milioane de euro.
Fiindca Palatul Parlamentului este punctul central al desfasurarii Summit-ului NATO, fondurile alocate acestei institutii depasesc 8 milioane de euro. Dotarile vor fi de exceptie: canapele si fotolii de piele, zeci de calculatoare noi, plasme, radiotelefoane, radiatoare cu infrarosu si perdele de aer cald la intrari, informeaza The Money Channel.

Tot Parlamentul va asigura si mesele de pranz ale invitatilor: 120 de sefi de state si 5.800 de ministri, delegati si ziaristi. Nota de plata va fi achitata tot de la bugetul de stat, iar valoarea acesteia se apropie de 1 milion de euro. Pranzul pentru un sef de stat va costa 350 de lei, iar pentru restul invitatilor - cate 270 de lei.

Desi, potrivit schemei initiale, Ministerul Sanatatii (MS)nu primea bani de summit, o felie din buget s-a dus si la MS in cazul in care participanii la summit vor avea probleme de sanatate in perioada 2-4 aprilie. Daca se vor simti rau, liderii straini vor beneficia de servicii medicale de top. Ministerul Sanatatii va cheltui 1 milion si jumatate de lei pentru dotari suplimentare cu personal si aparatura.

O suma foarte mare a foat alocata si pentru Ministerul de Externe, cel care se ocupa de organizarea propriu-zisa a evenimentului - 5 milioane si jumatate de euro. Ministerul Afacerilor Externe va inchiria cele aproape o mie de masini si autocare pentru delegatii, dar si avioane de transport. Tot MAE va asigura serviciile in toate locatiile in care vor avea loc activitati dedicate summit-ului sau alte eventuale intalniri; va plati translatorii, cazarea si toate cheltuielile de protocol.

Bugete importante au fost puse la dispozitia serviciilor de informatii, de telecomunicatii si a SPP-ului, dar si la cea a Primariei Capitalei si a Cancelariei Primului Ministru, in timp ce Serviciul de protectie si paza va cheltui 1.600 de mii de lei pentru carburanti, reparatii tehnice, convorbiri telefonice, dar si pentru asigurarea protocolului pentru delegatii. Alti 7.600 de lei, SPP ii are la dispozitie pentru echipamente, tehnica si armament noi-noute.

Ministerul Apararii va cheltui peste 62.000 de lei pentru militarii detasati si angrenati in cazarmi pentru zilele de summit, si de zece ori mai mult pentru tehnica necesara. De asemenea, Ministerul Apararii va raspunde de organizarea tuturor conferintelor de presa, pentru care va mai cheltui 200.000 de lei.

Televiziunea Romana, care a primit de la Guvern aproape 2 milioane de euro pentru acoperirea mediatica a summit-ului NATO, va fi singurul post care va avea acces la toate evenimentele din 2, 3 si 4 aprilie. Pe de alta parte, TVR are obligatia sa furnizeze servicii media tuturor organizatiilor media care vor fi prezente la summit.

Banii pentru organizarea summit-ului nu vor veni insa doar de la bugetul de stat. O serie de sponsori privati si-au anuntat deja disponibilitatea de a contribui financiar la costurile evenimentului, in schimbul unor spatii de publicitate. Suma stransa din sponsorizari depaseste 2 milioane de euro.

0 comentarii: