Craig Venter, geniu controversat


Este comparat cu Darwin sau cu Pasteur. Este considerat malefic şi înfumurat. Dar cert este că John Craig Venter rămâne cel mai controversat cercetător al momentului.

Genetician, biolog, medic în Vietnam, om de afaceri – John Craig Venter are o activitate ştiinţifică impresionantă. A descifrat primul genom al unui organism viu, a publicat în premieră harta genetică a muştei, a realizat prima hartă genetică a omului. În octombrie 2007, Venter îşi postează pe internet propria hartă genetică. La începutul acestui an, echipa sa mai bifează o premieră: crearea unei bacterii artificiale. Iar Venter nu se opreşte aici, el intenţionează să descifreze genomul unor virusuri redutabile: virusul Ebola, Marburg sau virusul variolei.

Născut la 14 octombrie 1946, la Salt Lake City (Utah), John Craig Venter este şi laureat al unor premii prestigioase. În 2000 a fost desemnat cercetătorul anului, iar în 2007 figura deja pe lista celor mai influenţi oameni ai planetei. Din descrierile altor cercetători reiese că este “un om impulsiv, brutal şi uneori fără scrupule”. “Se pricepe la manipulare şi este megaloman, biroul lui este tapetat cu fotografii înfăţişându-l alături de personalităţi”, povesteşte Antoine Danchin de la Institutul Pasteur.

0 comentarii: