Maimute pe Marte

Rusia pregateste o trupa de elita formata din maimute, pentru o misiune pe Marte, informeaza cotidianul britanic The Daily Telegraph. Patruzeci de macaci selectati dintre primatele crescute intr-un institut din Soci vor fi antrenati pentru un zbor-test catre Planeta Rosie, ce va preceda misiunea cu echipaj uman.

Oamenii de stiinta vor monitoriza reactia maimutelor la combinatia de imponderabilitate, izolare si dieta cu sucuri si alimente-piure. Primatele vor fi, de asemenea, expuse radiatiilor - care, spun expertii, constituie un pericol major pentru cosmonautii ce zboara spre Marte.

"Oamenii si maimutele au o sensibilitate aproape identica la radiatii", a declarat directorul Institutului de Primatologie Medicala din Soci, Boris Lapin. "De aceea e mai bine sa experimentam pe macaci, nu pe caini sau alte animale".

Alte experimente vor fi facute insa pe oameni. Proiectul Mars 500 va aduna voluntari intr-o nava-macheta din Moscova, timp de 17 luni (durata estimata a zborului dus-intors), unde vor fi simulate conditiile zborului interplanetar.

Doisprezece macaci au fost deja trimisi in misiuni rusesti - prima data in 1983, cand Abrek si Bion au petrecut 5 zile pe orbita inainte de a se intoarce teferi pe Pamant. In 1987, maimutoiul Dryoma, care inregistrase doua saptamani pe orbita, a fost prezentat liderului cubanez Fidel Castro. Misiunea spre Marte va avea loc cel mai devreme in 2018.

0 comentarii: