Numaru 1 in Europa si 3 in lume


Pe aceste locuri se claseaza Romania la cateforia "fraude pe internet".
Infractorii românii folosesc servere din ţara noastră, falsifică pagini de internet ale unor bănci străine de renume sau firme din domeniul financiar şi încercă să obţină date personale ale clienţilor sau coduri PIN.

Fenomenul se numeşte "phishing", iar în România, două mari bănci s-au confruntat cu această problemă.

România ocupă locul 3 în lume, după Statele Unite ale Americii şi China, cu un procent de 5% din toate siturile de tip fishing. Un studiu arată că din ţara noastră s-au trimis mii de mesaje către firme din sectorul financiar din SUA şi Italia, prin care atacatorii români încercau să fure informaţii despre carduri bancare. Mulţi dintre ei au şi reuşit, iar păgubiţi sunt şi în România.

Infractorii preferă să folosească servere din România, dar să atace în străinătate. Şansele să păcălească sunt mai mari, iar probabilitatea să fie prinşi mai mică.

Chiar în aceste zile, o bancă importantă din România se confruntă cu fenomenul de phishing. Pe e-mailurile clienţilor au sosit mesaje în care se cer date confidenţiale despre carduri.

În România, anul trecut, s-au înregistrat 570 de cazuri de infracţiuni cu cărţi de credit, în urma cărora zeci de clienţi ai unor bănci au pierdut peste 100.000 de lei. La nivel mondial, phishingul a provocat pagube de zeci de miliarde de dolari.

0 comentarii: